Siteul oficial al Federației Române de Inginerie Biomedicală |
Prof dr Radu Negoescu
O parte importanta a preocuparilor universitare de la AISTEDA si Politehnica ale Prof dr ing Bedros Petru Naianu - Bedo pentru familiali - a fost legata de ingineria biomedicala.
In 1993 a demarat la iniativa sa si a profesorului Nicolae Spranceana, in cadrul Institutului de Informatica Aplicata al Universitatii AISTEDA, programul de informatica pentru medicina devenit imediat directie de aprofundare si intarit dupa autorizarea provizorie, odata cu decanatul meu, in anii 1996-1998.
Proiectul de infiintare a Institutului de Inginerie Clinica "Inginer Radu Vrancianu" a cerut de-a lungul anilor 1998-2000 zeci de ore de munca din partea mea si a lui pentru alcatuirea curiculei, asigurarea laboratoarelor, planificarea corpului profesoral. Insa odata cu dificultatile intampinate de universitatile private in procesul de acreditare, ce amenintau cu pierderea patrimoniului in conditiile instabilitatii pietei de recrutare a studentilor, Fundatia universitara AISTEDA a decis in privinta aplicatiilor biomedicale ca este mai rationala orientarea catre solidarizarea nucleelor de profil din Bucuresti si din tara catre o uniune de experti sub forma polului national de inginerie biomedicala - de inspiratie frantuzeasca - pe care l-am constituit impreuna cu Bedros odata cu primul INGIMED, desfasurat la Institutul de Sanatate Publica din Bucuresti - ISPB, in decembrie 2000.
De indata Bedo a demarat eforturile pentru constituirea Federatiei Romane de Inginerie Biomedicala, FRIB - o umbrela nationala peste unitati academice si de cercetare care nu excludea insa afiliati comerciali. FRIB-ul a dobindit astfel personalitate juridica pe 28 mai 2001, cu 7 membri fondatori persoane juridice, ai caror responsabili au capatat calitatea de directori FRIB si au constituit primul consiliu (board) director - ce a mai capacitat 2 distinsi reprezentanti ai lumii medicale si ai mediului de cercetare/dezvoltare inginereasca, ca director pentru relatii internationale respectiv ca director pentru membrii afiliati. Directia generala a revenit firesc lui Bedo, subsemnatul reprezentand Societatea de Stiinte Biomedicale Aplicate MENS CORDIS, ocupata cu aplicatii de neurocardiologie, in sensul detectarii de risc si prevenirii mortii cardiace subite la subiecti aparent sanatosi sub stres psihosocial cronic, intre care intra multi sufletisti ai renasterii Romaniei; din acest ultim grup social exista multi in aceasta sala; de aceea va pot spune ca ne-am straduit in chip deosebit, impreuna cu Laura, Ana Maria, Mihaela si Cristi Burcos ca INGIMED-ul de azi sa fie pentru Dvs prilej de bucurie, satisfactie si destresare - pe drept considerate elixire ale sanatatii inimii.
In paralel, la sugestia lui Bedros, cel care va vorbeste a desfasurat mai multe luni petitionare sustinuta si lobby prin mai multe ministere, care s-au bucurat de sprijinul special al Dr. Radu Dop, director FRIB si s-au finalizat prin februarie 2001 odata cu inscrierea in C.O.R.(Clasificarea Ocupatiilor din Romania) a profesiei de inginer clinic, strapungere importanta pentru comunitatea nationala de inginerie biomedicala, compusa, dupa cum se stie, din ingineri clinici orientati catre tehnologia din spitale si clinici si bioingineri - cercetatori in biologie folosind instrumente translatate/adaptate din stiintele naturii nevii.
Cateva luni mai tarziu, colegii din Iasi, in frunte cu Prof Florin Topoliceanu, au obtinut prin zbateri similare introducerea in C.O.R. a profesiei de bioinginer medical, odata cu infiintarea unei facultati de profil sub auspiciile Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" ce a inregistrat de atunci sute de licentiati.
Oportunitatile dar si dificultatile trecerii de la C.O.R. la practica din spitale si laboratoare vor face obiectivul unei mese rotunde programata in intreruperea de pranz a INGIMED-ului 2008, cu participarea unor practicieni si cercetatori din Bucuresti si a Asociatiei Bioinginerilor Medicali din Romania cu sediul la Iasi.
Din taramurile fericite unde se gaseste acum, Bedo poate deci privi senin cum miscarea initiata de el a indreptat numeroase destine catre cea mai apropiata de om dintre specializarile ingineresti, care contribuie prin tehnologie la prelungirea vietii sanatoase sau la alinarea suferintei.
INGIMED II 2001 a avut loc tot la ISPB cu participarea notabila a academicianului Mihai Draganescu, care a aderat la viziunea noastra asupra continutului ingineriei biomedicale si a acceptat in consecinta, impreuna cu Acad. Nicolae Cajal, presedintia de onoare a FRIB-ului. Prelegerea memorabila, oferita atunci de cel mai important filosof roman in viata, care - cum stiti - este profesor de electronica, anume "Ingineria neurala si neuroelectronica in fata constiintei artificiale" va fi referita aici nu peste mult timp.
Tot in 2001 Bedo a semnat ca rector decizia de infiintare a Institutului Est-European de Inginerie Clinica, subsumat Fundatiei universitare AISTEDA si cu subsemnatul la directie, avand misiune de cercetare, de lobby intern si international pentru ingineria biomedicala romaneasca si, desigur, de pregatire si organizare a INGIMED-lui anual ce a dus interdisciplina noastra de la pionieratul ilustrat prin anii '70 de vrednicul de pioasa amintire si maestrul meu Radu Vrancianu la tineretea adulta si inceputul de recunoastere in lumea medicala romaneasca a inceputului de mileniu III.
In acele imprejurari am publicat impreuna cu Bedros in Physiology (Bucharest) - revista internationala editata de Institutul de Fiziologie Normala si Patologica Daniel Danielopolu - un cunoscut articol de pozitie privind "Ingineria biomedicala in Romania - stiinta si practica cu viitor cert", continand o ipoteza care s-a dovedit viabila si prin contributia INGIMED.
Din 2002 INGIMED-ul s-a stabilizat la formatul actual, cu o sesiune de prelegeri invitate urmata de sesiuni de comunicari libere si s-a mutat sub gazduire mixta: UMF in cursul diminetii, Facultatea Mecatronica din Politehnica dupa amiaza, cu evenimente sociale consistente datorate asocierii in acei ani cu Academia Tehnica Militara din Bucuresti.
Participarea la INGIMED a devenit crescator nationala pe masura cresterii FRIB-ului, astazi cu 19 membrii titulari, si a caluzit pasii catre afirmare si progresul in carierele stiintifice si didactice ale multor tineri inzestrati; Tony Costin, asistent la inceputurile INGIMED, astazi profesor la Bioinginerie Medicala Iasi, poate sa dea buna marturie.
In ultimii ani INGIMED-ul a revenit la prima mama ISPB, nu atat laptoasa cat fara taxe de inchiriere a spatiilor, si s-a nutrit din granturi modeste acordate de MEC.
Partenerul FRIB intru organizarea sesiunilor de dupa amiaza a devenit acum Departamentul de Bioinginerie si Biotehnologie de la Politehnica condus de Alexandru Morega si Sorin Kostrachiewicz, unitate de invatamint universitar ce organizeaza masterate in Inginerie Clinica si Medicala, Biotehnologie, Biomateriale, Bioinformatica.
In 2007 Bedo si-a pierdut oarecum increderea in misiunea INGIMED, poate unde era poate prins in clesti fara de scapare ai unei activitati devoratoare ca director de dezvoltare la o societatea mare precum Hidroelectrica, pe langa profesoratul sau de hidraulica la Politehnica - Energetica. Dumnezeu ne-a ajutat, insa, anul trecut, prin generozitatea ex-masteranzilor nostri de la DBB: Ana Maria Zaharia, Laura Mogos si Mihaela Buzatu - ajutate de dr Florin Masala, un tanar crescut profesional de Bedo, sa nu lasam traditia INGIMED sa se stinga; stim cu totii ca un an de pauza este mortal in asemenea intreprinderi motorizate cu entuziasm si luminate de increderea neostoita a catorva intr-o alta Romanie, cea definitiv inseninata.
In asteptarea inseninarii Romaniei, insa, Bedros a grabit pasul catre locul de verdeata unde nu este intristare si suspin, unde nu mai incape inseninarea ca proces, ci seninul absolut sub lumina fetei lui Dumnezeu cea inaccesibila celor inca traitori, dar care poate fi sugerata de artisti prin muzica precum aceea daruita noua adineauri de quartetul ARTCO - in deschiderea INGIMED IX 2008.
Rapirea prematura a lui Bedo dintre noi ca si comunitate profesionala, dintru elita armeneasca traitoare la noi si innobilatoare a tarii noastre, dintru crestinatatea ortodoxa romaneasca al carei membru de puternica credinta se gasea, dintre fondatorii Fundatiei Universitare AISTEDA si colegii sai de Politehnica, insfarsit din familia Madalinei si a Alinei - chiar in timpul unei reculegeri la Muntele Athos, vadeste alegerea sa de Dumnezeu cu un scop de nepatruns noua, dar pe care il putem talmaci pe omeneste, fara a gresi mult, ducand mai departe cu onoare FRIB-ul si INGIMED-ul ctitorite de Prof dr ing Bedros Petru Naianu.
Memoria fie-i binecuvantata.